lunes, 12 de noviembre de 2012



Teories de motivació

Exposaré un problema real a la empresa en al qual treballo actualment, fent practiques.
El cas es que tinc companys que es troben desmotivats en el conjunt de l’empresa perquè, van tenir una idea molt bona per millorar processos que es fan a la empresa, en aquest cas la automatització d’un procés.

La empresa es una empresa de dissenya dispositius electrònics de detecció de contra incendis, els meus companys (els afectats) treballen  a la part de TEST ENGINEERING de la empresa, es a dir, la seva feina es passar tota mena de test als dispositius dissenyats a l’Empresa i trobar erros de hardware, software o firmware en el productes fabricats, per tal de intentar treure un producte el mes fiable possible al mercat, i així satisfer les necessitats del clients, tot això, complint amb les normatives vigents en aquest sector.

Els meus companys van parlar amb l’Empresa per tal de dissenyar un hardware que permetés realitzar una sèrie de test, que son repetitius, de manera automàtica. L’empresa els hi va acceptar el projecte i van començar amb el disseny, però arribats a cert punt, necessitaven mes feedback de l’empresa referent a coneixements enginyers, econòmic i temps, l’empresa va deixar aparcat el projecte, però els hi prometien que en breu els hi facilitarien les eines que demanaven per tal de seguir endavant amb el projecte.

Els meus companys van estar darrere de l’empresa recordant que els hi havien de facilitar aquell matèria, però l’empresa va al·legar mil pretextes i va quedar estancat.
Ara després d’un any i pico encara segueix estancat. Tot això cal dir que seria un treball totalment no remunerat per part de l’empresa cap als treballadors.
El  problema te un taragnà humanístic, ja que, el principal objectiu dels meus companys era, no nomes facilitar el treball de cara al futur, sinó que també volien un creixement personal i un reconeixement per part de l’empresa envers aquell projecte, que demostrava iniciativa, autodeterminació, curiositat, esforç i desafiament.

Si fem una comparació ràpida amb la teoria de Maslow, podem ubicar aquest problema entre el nivell de necessitats socials de l’individu i cobrir també en certa manera unes necessitat d’ego, ells volien reconeixement per part dels membres de l’Empresa, si a més, afegim que ells els estudis que tenen son de cicle superior i buscaven reconeixement de la part d’enginyeria, es un punt mes de motivació. Necessitats d’ego perquè ells també s’ho preníem com un repte personal.

Parlant e temes de Herzberg, que diu que la actitud determina l’èxit o fracàs del treball, podem dir que la empresa ha creat una situació desagradable per als treballadors, ells volien créixer emocionalment e intel·lectualment, on els factors mes destacables serien: la relació entre companys, posició i prestigi, a mes tot això va lligat intrínsecament al desig de seguretat al treball.


La solució al problema:

El tractament d’aquest problema es bastant senzill, jo que estic a l’empresa i ja se mes o menys com funciona, seria molt fàcil tornar a continuar el projecte, oferint un recolzament del departament d’enginyers, que no suposaria cap despesa a l’empresa, simplement que un dels enginyers hi dediqui 1 dia a la setmana oferir suport, amb un suport econòmic mínim de material (tenint en compte que hi ha diners que es malgasten o no s’aprofiten de manera adequada) no seria problema.
Estem parlant d’una empresa internacional que dedica molt diners a I+D.
També seria molt positiu per satisfer les necessitats socials, de donar a conèixer el projecte a tota l’empresa, fent presentacions i reunions a la resta de departaments.

Podem concloure que l’empresa ha creat un problema de motivació a alguns dels seus empleats quan ho podia haver evitat, i encara a dia d’avui podria resoldre el problema i aquest persisteix per no fer un esforç d’administració de recursos, sense costos econòmics.

No hay comentarios:

Publicar un comentario